Bela kolekcija
Kraljevina
Kraljevina je avtohtona belokranjska sorta, ki se le redko prideluje kot samostojno sortno vino. Zdravo in izbrano grozdje specljamo, 24 ur hladno maceriramo ter nežno stiskamo. Po končani fermentaciji vino zori 4-5 mesecev na finih drožeh, da pridobi na značaju, karakterju in polnosti.
Je nežne limonasto rumene barve z mladostno a diskretno cvetico, ki nas spomni na rumena jabolka. V ustih je suho, lažjega do srednjega telesa in uravnoteženih kislin. Vino z lepo harmonijo med svežino in mehkobo, ki poudarita njegovo pitkost. Okus je zaradi značaja sorte enostaven, a vino je prav prijetno in zaokroženo. Lahkotna kraljevina z lepim zatonom, ki se odlično prileže kot prijeten poletni aperitiv.
Sauvignon
Zdravo in izbrano grozdje specljamo ter ga 24 ur hladno maceriramo, da ohrani intenzivnost arom, nakar ga nežno stiskamo. Po končani fermentaciji vino zori 4-5 mesecev na finih drožeh, da pridobi na značaju in polnosti.
Je nežne limonasto rumene barve z mladostno in sadno cvetico, ki spominja na jabolka, limone in grenivko. Pestra in živahna cvetica se v ustih nadaljuje in naše brbončice razvaja s čistostjo okusov, mehkobo in sočnostjo. Suho vino srednjega telesa s karakterjem, ki v ustih premore harmonično svežino in bogato sortno noto sauvignona. Privlačen, pitek sauvignon s prijetnim in dolgim zatonom.
Rosé
Pridelan je izključno iz modre frankinje. Za sortnost, svežino in nežen odtenek barve je pomembno, da je čas med trgatvijo in predelavo kratek – kvečjemu eno uro. Zdravo in izbrano grozdje specljamo in hladno maceriramo 24 ur na kontrolirani temperaturi (14-15°C), da pridobi nežno rubinasto barvo ter sadno cvetico. Uporabimo le samotok. Vino nato 5 mesecev zori na finih drožeh.
Prefinjeno vino, ki se ponaša z vabljivo sadnostjo ter izrazitimi zaznavami rdečih sadežev, jagod, češenj in malin. V ustih deluje prijetno, čisto in harmonično. Suho vino z nežno teksturo ter srednje bogatim telesom, ki premore obilico šarma, pitkosti in mehkobe. Z izredno lepim sadnim pookusom. Ujame se z večino lažjih jedi, še posebej poleti.
Modra frankinja
Modro frankinjo potrgamo takrat, ko je grozdje v polni zrelosti. V procesu nežnega pecljanja izbranega grozdja približno 80 % jagod ostane celih. Maceracija poteka približno 7 dni na temperaturi do 26°C. Po fermentaciji poteče mlečnokislinski razkis, nakar vino 6 mesecev zori v hrastovih sodih na finih drožeh, da ohrani sortne karakteristike. Po stekleničenju vino še najmanj 6 mesecev zori v steklenicah.
Vino je neprosojne vijolične barve s srednje poudarjeno vendar pestro in mladostno cvetico. Na vonju je zaznati rdeče jagodičevje prepleteno s prijetnimi notami pikantnosti. V ustih občutimo nežno teksturo, sočno sadnost gozdnih sadežev ter rahle note črnega popra, ki izražajo sortno značilnost. Je suho, srednjega do polnega telesa, uravnoteženih kislin ter z lepo svežino. Vino s prijetno mehkobo in srednje dolgim zatonom.
Iz revije Vino
Mnenje v reviji Vino v članku o modri frankinji (1/2014, str. 30): Sturm, 2012 • Pohvaliti: gosto temno barvo višnje in vijolični rob, strukturo pred sadnostjo, kleno kislost pred eleganco, bogastvo taninov in vse, kar govori v prid staranja. Izboljšati: Samo počakati! Razmisliti: kolikšno koncentracijo zaznav je možno doseči z minimalnim vplivom lesa? (Dušan Brejc)
Modri pinot
Trgatev modrega pinota za belo kolekcijo poteka med prvimi. Izbrano grozdje nežno specljamo, kar pomeni, da pri pecljanju približno 80 % grozdnih jagod ostane celih. Maceracija poteka 7 dni pri približno 25°C. Po fermentaciji poteče malolaktična fermentacija (mlečnokislinski razkis). Vino nato 6 mesecev zori v 375l hrastovih sodih na finih drožeh, da ohrani sortne karakteristike. Preden vino pride na trg še najmanj pol leta zori v steklenicah.
Je prosojne rubinaste barve, srednje poudarjena mladostna cvetica pa spominja na rdeče sadeže. Vino je v ustih suho in prijetno mehko. Prefinjen okus nas očara z zaznavami jagod in malin. Njegova mehkoba ter nežni tanini izražajo eleganten karakter vina. Izredno všečno vino srednjega telesa z lepim sadnim pookusom. Zelo dobro se poda k suhomesnatim jedem, perutnini, pici, testeninam in jedem z gobami.