Penine

Obe penini Šturm sta pridelani po klasični metodi. Drugo vrenje, zaradi katerega osnovno mirno vino postane penina, ter nadaljno zorenje penečega vina, torej potekata v vsaki steklenici penine posebej.

Penina Ana

Osnova za penino Ana so tri sorte: modri pinot, chardonnay ter žametna črnina. Prvi da telo in strukturo, chardonnay fineso in eleganco, žametovka pa pikantnost ter lokalni značaj.
Grozdje ročno oberemo in zdrozgamo. Za osnovo uporabimo le samotok. Zorenje na drožeh traja 36 mesecev, da penina pridobi fine mehurčke, kompleksne kvasne note ter lepe zaznave po zorjenem.
Penina je zelo suha, brez dodanega sladkorja, oziroma »brut natur« kot radi rečemo. Je pestrega okusa po kruhovi skorji, lešnikih in piškotih, živahnih kislin in dolgega pookusa. Aperitivna penina, ki se dobro prileže tudi k jedem.

Šturm - penina Ana - bela 0.75 l

Penina Ana rosé

Osnova za penino rose je 100% modri pinot. Popolnoma zdravo grozde ročno potrgamo konec avgusta, ko vsebuje še obilico kislin in nižjo stopnjo sladkorja. Po zaključeni malolaktični fermentaciji ter drugi fermentaciji v steklenicah, penina zori 24-36 mesecev na drožeh.
Barva je nežna lososova, mehurčki drobnejši, penjenje živahno. V cvetici najdemo tako note svežih rdečih sadežev, predvsem gozdnih jagod, kot tudi zorilne note po kruhovi skorji, maslu. Penina je zelo suha, brut natur, brez dodanega sladkorja v odpremnem likerju. Lažja in živahna.
Aperitivna penina, ki se dobro prileže tudi k jedem.

Šturm - penina Ana - rosé 0.75 l