Zlata kolekcija

Zlata kolekcija predstavlja našo najvišjo linijo vin, ki so pridelana le nekajkrat v desetletju. V linijo sodijo bela macerirana vina ter najvišji predikati.

Akord

Akord je zvrst treh belih sort, pridelamo pa ga le dva- do trikrat v desetletju. Sestavljajo ga traminec, rumeni muškat ter lokalna avtohtona kraljevina. Vse sorte hkrati trgamo v njihovi polni zrelosti ter jih specljamo. Po drozganju sledi maceracija, ki traja 28 dni na kontrolirani temperaturi, nato pa vino 36 mesecev zori v hrastovih sodih. Vino brez filtracije napolnimo v steklenice, kjer zori še dodatnih 10 mesecev.

Rezultat je izrazito dišeče vino kristalne jantarne barve, oljnate teksture ter kompleksnih arom z zelo samosvojim karakterjem. Prvi dve sorti dodata izrazito aromatičen profil, kraljevina pa prispeva lokalni karakter ter živahno kislino. Cvetica je izredno vabljiva, dozorela, bogata in raznolika – v ospredju zaznavamo sušeno belo cvetje, jasmin, suho sadje, suhe fige, med in karamelo s kančkom lesa, ki se prepletajo z notami sušenih začimb in rozin. Pomislimo, da nas v ustih čaka nekaj sladkega, a vino je popolnoma suho in krepkega telesa. Izjemna uravnoteženost med intenzivnostjo okusa in prijetno mehkobo.

Ta posebna zvrst navduši s svojim dolgim toplim pookusom, ki traja. Zelo samosvoje vino, ki mu slogovno težko najdemo par. Plemenito in elegantno z izjemnim potencialom staranja.
Akord polnimo v standardne steklenice 0,75 l, magnum steklenice (1,5 l) in jeroboam steklenice (3 l).

Šturm - Akord - zlata kolekcija 0.75 l

Traminec

Traminec je še eden od članov družine »jantarnih« vin. Pridelamo ga samo v najboljših letnikih, iz popolnoma zdravega in rahlo prezrelega grozdja. Po trgatvi ga specljamo, mesec dni maceriramo, nakar sledi tri leta zorenja v lesenih sodih. Po stekleničenju pa je še 6 mesecev zorelo v steklenicah.

Barva je kristalno jantarna, cvetica pa izrazito poudarjena, zelo čista, ter čudovito sortna, kar je lahko nepričakovano za več let zorjeno vino. Spominja na vrtnice, balzamične zaznave ter suhe sadeže. V ustih je popolnoma suho, krepko, intenzivnega okusa, z oljnato teksturo. Občutiti je mehkobo ter topel in dolg zaton. Sortnost traminca se kot rdeča nit vleče skozi vse faze pokušine. Vino, ki bo zdržalo desetletje ali še več. Poskusite ga ob intenzivnejših pikantnejših jedeh.

Iz revije Vino
Mnenje v reviji Vino v članku o tramincu (3/2013, str. 33) zapisal Dušan Brejc: Bakreno zlati odtenek je spet sporočilen. Oranžno? Ataka pozno dozorele sorte (vrtnice, breskve, prezrele marelice) in maceracije (kot praprot, retzina). Zelo taktilno vino. Malo pekoče. Popolna homogenost. Veliko vsega dobrega v isti točki. (Dušan Brejc)

Šturm - traminec - zlata kolekcija 0.75 l

Rumeni muškat jagodni izbor

Jagodni izbor je visok predikat, ki nastane v letnikih, ko grozdje popolnoma dozori, nakar sledi obdobje vlažnih, meglenih juter in toplih jesenskih dni, ki omogočijo razvoj žlahtne plesni. Slednja »popije« vodo iz grozdnih jagod in povzroči koncentracijo sladkorja, kislin ter ostalih snovi v jagodi. Količine so vedno majhne, vsega nekaj sto litrov. Poleg rumenega muškata nam najboljše rezultate dajeta še sorti laški rizling in chardonnay.

Vino jagodnega izbora je izrazito aromatično in spominja na med, suhe marelice, suhe breskve, fige, sortna cvetica je nekoliko zabrisana, a pri rumenih muškatih še vedno jasno izražena. Vino je zelo sladko in koncentrirano, gosto, oljnato. Okus popolnoma zapolni usta, pookus pa lahko traja tudi minuto ali še več.

Šturm - rumeni muskat jagodni izbor - zlata kolekcija 0.375 l

Rumeni muškat suhi jagodni izbor

Suhi jagodni izbor je najvišji možen predikat, ki nastane v letnikih, ko grozdje popolnoma dozori, nakar sledi obdobje vlažnih juter in toplih jesenskih dni, ki omogočijo nastanek žlahtne plesni. Slednja »popije« vodo iz grozdnih jagod in povzroči koncentracijo sladkorja, kislin ter ostalih snovi v jagodi. Odberemo le posamezne jagode, jagodo po jagodo, ki so napadene z žlahtno gnilobo. Posamezen trgač v enem dnevu nabere le nekaj kilogramov žlahtnega grozdja. Poleg rumenega muškata nam najboljše rezultate dajeta še laški rizling in chardonnay. Količine so ekstremno majhne, redko preko sto litrov. Prešanje je počasno, vretje pa lahko traja več mesecev.

Vino suhega jagodnega izbora je globoke zlatorumene barve, izrazite in koncentrirane cvetice, ki spominja na med, suhe marelice, suhe breskve, fige, cvetje, kandirano sadje… Sortna cvetica je precej zabrisana, a pri aromatičnih sortah kot je rumeni muškatih jo bomo še vedno našli. Vino je izjemno sladko in koncentrirano, gosto, oljnato, hkrati pa se obilica zrelih kislin uravnoteži s sladkorjem v čudovito uravnotežen, intenziven in harmoničen okus. Vino popolnoma zapolni usta, pookus pa zlahka traja minuto ali še dlje. Za največje praznike in osebne zmage.

Šturm - rumeni muskat suhi jagodni izbor - zlata kolekcija 0.375 l

Chardonnay suhi jagodni izbor

Suhi jagodni izbor je najvišji možen predikat, ki nastane v letnikih, ko grozdje popolnoma dozori, nakar sledi obdobje vlažnih juter in toplih jesenskih dni, ki omogočijo nastanek žlahtne plesni. Slednja »popije« vodo iz grozdnih jagod in povzroči koncentracijo sladkorja, kislin ter ostalih snovi v jagodi. Odberemo le posamezne jagode, jagodo po jagodo, ki so napadene z žlahtno gnilobo. Posamezen trgač v enem dnevu nabere le nekaj kilogramov žlahtnega grozdja. Poleg chardonnayja nam najboljše rezultate dajeta še rumeni muškat in laški rizling. Količine so ekstremno majhne, redko preko sto litrov. Prešanje je počasno, vretje pa lahko traja več mesecev.

Vino suhega jagodnega izbora je globoke zlatorumene barve, izrazite in koncentrirane cvetice, ki spominja na med, suhe marelice, suhe breskve, fige, cvetje, kandirano sadje… Sortna cvetica je precej zabrisana, a pri aromatičnih sortah kot je rumeni muškatih jo bomo še vedno našli. Vino je izjemno sladko in koncentrirano, gosto, oljnato, hkrati pa se obilica zrelih kislin uravnoteži s sladkorjem v čudovito uravnotežen, intenziven in harmoničen okus. Vino popolnoma zapolni usta, pookus pa zlahka traja minuto ali še dlje. Za največje praznike in osebne zmage.

Šturm - chardonnay suhi jagodni izbor - zlata kolekcija 0.375 l

Chardonnay ledeno vino

Ledeno vino pridelamo iz grozdja, ki je popolnoma pomrznilo na vinski trti. Pogoji v zadnjih letnikih niso ravno naklonjeni ledenim trgatvam, zadnjo smo opravili »davnega« leta 2009. Pri ledeni trgatvi voda v grozdnih jagodah zamrzne. Zmrznjeno grozdje sprešamo zunaj na mrazu. Tako dosežemo, da se sok iz jagod iztisne, voda v obliki ledu pa v veliki meri ostane v preši. Vse snovi v jagodi se na ta način koncentrirajo, vključno s sladkorjem in kislinami.

Pri ledeni trgatvi je idealno zdravo grozdje, ki ni napadeno z žlahtno gnilobo. Ledeno vino ima zato delikatno, fino, sortno cvetico, ki je kompleksna in trajna, obilico sladkorja in visoke kisline, ki skrbijo za harmonijo s sladkorjem. Vino, ki zdrži vsaj 20 let.

Iz revije Vino
Mnenje v reviji Vino v članku o sladkih vinih (4/2016, str. 20): Šturm, chardonnay ledeno vino 2007 • Bistvo: velika koncentracija • Sijoče zlata in mladostna barva ne kaže let. Marelična marmelada napove visoko prezrelost in še višjo intenziteto. Močna karamelna in predvsem medena zaznava. Rozine. Potem sandalovina in balzamične note, citrusi, vijolice, lešnik. Neverjeten splet bogastva arom in prav taka tekstura. Višje ni mogoče. (Dušan Brejc)

Šturm - chardonnay ledeno vino - zlata kolekcija 0.375 l

Rumeni muškat ledeno vino

Ledeno vino pridelamo iz grozdja, ki je popolnoma pomrznilo na vinski trti. Pogoji v zadnjih letnikih niso ravno naklonjeni ledenim trgatvam, zadnjo smo opravili »davnega« leta 2009. Pri ledeni trgatvi voda v grozdnih jagodah zamrzne. Zmrznjeno grozdje sprešamo zunaj na mrazu. Tako dosežemo, da se sok iz jagod iztisne, voda v obliki ledu pa v veliki meri ostane v preši. Vse snovi v jagodi se na ta način koncentrirajo, vključno s sl­adkorjem in kislinami.

Pri ledeni trgatvi je idealno zdravo grozdje, ki ni napadeno z žlahtno gnilobo. Ledeno vino ima zato delikatno, fino, sortno cvetico, ki je kompleksna in trajna, obilico sladkorja in visoke kisline, ki skrbijo za harmonijo s sladkorjem. Vino, ki zdrži vsaj 20 let.

Šturm - rumeni muskat ledeno vino - zlata kolekcija 0.375 l

Prepovedan sadež

V slovenskem vinskem zakonu je za vsak okoliš določeno, katere sorte so dovoljene za pridelavo vin. Leta 1993 smo od soseda kupili odličen vinograd traminca in pridelali suhi jagodni izbor. Vse lepo in prav, a prodati ga nismo mogli kot traminec, četudi je šlo za čudovito vino. Vino smo deklasirali v namizno in ga prodajali pod imenom »prepovedan sadež«. Po ceni za suhi jagodni izbor, seveda. Od leta 2006 je traminec dovoljena sorta tudi v našem vinorodnem okolišu Bela krajina, a ime vina se je že uveljavilo in ga nismo spreminjali. Pod imenom »Prepovedan sadež« boste vedno našli zelo sladki traminec visokega predikata, bodisi kot ledeno vino, bodisi kot suhi jagodni izbor.

Iz revije Vino
Mnenje v reviji Vino v članku o sladkih vinih (4/2016, str. 20): Šturm, Prepovedan sadež, ledeno vino 2007 • Bistvo: kompleksna aroma • Zlato rumena, gosta barvnost. Visoka aromatska intenziteta v prepletu marmeladne zaznave, suhega sadja in slamnatih vonjev ter rožne vode. Malo po lešnikih. In še: timijan v praznem kozarcu. Izjemna oljnata konsistenca ob tako visoko sestavljenih vonjih nikogar ne bo pustila hladnega. Pohvaliti. (Dušan Brejc)

Šturm - Prepovedan sadež - zlata kolekcija 0.375 l