Modra kolekcija

Modro kolekcijo, tako jo imenujemo zaradi prepoznavne modre barve etiket, predstavljajo vina, ki so bila pridelana iz popolnoma dozorelega grozdja, potrganega na boljših legah ter pridelanega zgolj v zelo dobrih letnikih. Gre za vina, namenjena restavracijam, vinotekam in zahtevnejšim posameznim ljubiteljem. Vina za svečane priložnosti.

Laški rizling

Grozdje laškega rizlinga modre kolekcije je potrgano popolnoma zdravo in v polni zrelosti, ko je že delno napadeno z žlahtno gnilobo. Grozdje prihaja z lapornatih tal z znamenite lege Sveta Ana. Povremo ga na nižjih temperaturah, da ohrani sortne značilnosti, nakar zori približno 6 mesecev v jeklenih cisternah na finih, zdravih drožeh. Vino je suho, srednjega telesa, pestrega in polnejšega okusa, z lepimi zrelimi kislinami.

Lepo se ujame s perutnino, ribami.

Šturm - laski rizling - modra kolekcija 0.75 l

Renski rizling

Grozdje potrgamo v polni zrelosti, ko je že delno napadeno z žlahtno gnilobo. Take razmere imamo tri- ali štirikrat v desetih letih. Gre vsaj za pozno trgatev, a največkrat lahko govorimo kar o izborni trgatvi. Fermentacija poteka na nižjih temperaturah, da ohrani kraljevske sortne značilnosti.

Vino je globoke zlato rumene barve, oljnate teksture, z izraženo in pestro cvetico, ki spominja na zrelo breskev, lipov cvet, ananas, ter prehaja v zrele note rozin in suhega sadja. Fermentacija se zaradi obilice sladkorja ustavi precej pred koncem, zato se preostali nepovreti sladkor lepo ujame z visokimi in zrelimi kislinami. To plemenito vino razvaja naše brbončice s polnim telesom ter bogatim in kompleksnim okusom, ki v ustih še dolgo vztraja. Lepo se ujame s sladicami kot sta jabolčna pita ali sadni sladoled, če ste dovolj drzni pa boste svoje užitke iskali v kombinaciji s pašteto iz gosjih jeter.

Iz revije Vino
Mnenje v reviji Vino v članku o renskem rizlingu (4/2014, str. 34): Šturm, renski rizling 2012, sladko • Prvi vtis je cveten, malo zelen, potem potegne marelica, kot da se kaže mala pozna trgatev, in potem še spearmint. Bo šlo za renca, kajne? Sladkoba prevlada v skladu z deklaracijo. Svežina in sočnost tudi. Najbrž v paleti svojih vin vinar potrebuje tudi tak primerek. Bujno sladkobo, vendar še pitko. Podoba je močna. Temno plava vedno deluje tako. Nismo od včeraj. Lokalni etnovzorec pove več, če smo na domačih tleh. Je ta vgrajen v etiketo, ali le prilepljen, dodan? Integralnost videza je zahtevna igra. (Dušan Brejc)

Šturm - renski rizling - modra kolekcija 0.75 l

Beli pinot

Vinograda belega pinota sta zasajena na lapornatih tleh pod cerkvijo sv. Ane, stara pa sta 30 oziroma 24 let. Poleg malih donosov je za sortnost in svežino pomembno tudi to, da med trgatvijo in predelavo mine kvečjemu ena ura. Popolnoma zdravo grozdje potrgamo v polni zrelosti, nakar ga specljamo, 48 ur hladno maceriramo in nato nežno stiskamo. Fermentacija poteka pri nižjih temperaturah (15-16 °C), da ohrani lepo sortnost. Vino je 18 mesecev zorelo na finih drožeh v 1700 l sodih iz francoskega hrasta, nakar še 5 mesecev zori v steklenici.

Vino je nežne limonasto rumene barve z vabljivo in prefinjeno cvetico, ki diši po rumenih jabolkih, hruškah in limonah ob spremljavi nežne maslene note in mineralnosti laporja. Vino je v ustih suho z lepo uravnoteženimi kislinami ter kančkom oljnate teksture. Zaznati je nežen dotik lesa, ki se izrazi v polnosti in zaokroženosti okusa. Zelo dobra, asketska izvedba sorte, ki v Sloveniji ni med najbolj pogostimi. Harmonično vino z dolgim pookusom ter izraženo eleganco in mehkobo.

STURM-beli-pinot-ModraKolekcija-0.75L

Chardonnay

Popolnoma zdravo grozdje potrgamo v njegovi polni zrelosti, nakar ga specljamo, 48 ur hladno maceriramo in nato nežno stiskamo. Fermentacija poteka pri nižjih temperaturah, da vino ohrani sortne značilnosti in aromatičen profil. Vino je 18 mesecev zorelo na finih drožeh v 1700 l sodih iz francoskega hrasta. Po stekleničenju pa je še 6 mesecev zorelo v steklenicah.

Elegantno vino limonasto rumene barve in izražene cvetice. Bogastvo arom – od rumenih jabolk, belega cvetja, pa vse do vanilije in maslenih not. V ustih je vino suho, polnega telesa z elegantno teksturo ter lepo harmonijo med kislinami in alkoholom. Čutiti je čistost okusov, mehkobo, prefinjenost ter zaokrožen okus, ki se v ustih lepo razbohoti. Moderen slog chardonnaya, v katerem je moč zaznati nežen dotik lesa, ki se izrazi v polnosti okusa. Bogat in resen chardonnay z dolgim in harmoničnim pookusom.
Zelo dobro se znajde ob ribah na žaru, jagenjčku, teletini.

Iz revije Vino
Mnenje v reviji Vino v članku o chardonnayju (2/2012, str. 36): Šturm, Bela krajina, chardonnay, 2011, suho, 15 % alk. • Visoka mehkoba in popolna sortnost. Nič pekočega. Skoraj oljnato. Vsega je, le kislinski in fenolni oprijem se ne čuti. Da pri taki konsistenci sploh zaznamo sorto, je veliko presenečenje. (Dušan Brejc)

Šturm - chardonnay - modra kolekcija 0.75 l

Rumeni muškat

Grozdje potrgamo v polni zrelosti, približno dva tedna po redni trgatvi, da dodatno pridobi na sladkorni stopnji. Grozdje je ob trgatvi zrelo, sladko, sočno in aromatično. Po nežnem pecljanju ga hladno maceriramo 72 ur. Fermentacija poteka na nižjih temperaturah, da ohranimo intenzivno in čisto sortno cvetico.

Vino je nežne limonasto rumene barve, z izjemno sadno cvetico, ki spominja na muškatno grozdje, po letu ali dveh pa počasi prerašča v vonj sladkih začimb, mete in medu. V ustih je vino polsladko, z ostankom sladkorja med 35 in 40 g/liter. Ima bogato telo z oljnato teksturo in izraženo aromo, ki se v ustih lepo razbohoti. Vino premore dolg harmonični razvoj in lep muškatni zaključek. Zelo popularno kot samostojno vino med ljubitelji slajših vin.

Šturm - rumeni muskat - modra kolekcija 0.75 l

Modra frankinja

Vinogradi modre frankinje so zasajeni na odlični legi pod cerkvijo sv. Ane. Zdravo in izbrano grozdje specljamo, nato ga maceriramo tri tedne. Fermentacija poteka na temperaturi med 25° in 30° C. Vino zori najmanj 24 mesecev v 225 l hrastovih sodčkih (barikih) od katerih je polovica novih, polovica pa rabljenih. Popolni biološki razkis je obvezen element, ki omehča kisline in zaokroži okus. Po stekleničenju pa je še 6 mesecev zorelo v steklenicah.

Vino je rubinaste barve z odtenki vijolične. Poudarjena cvetica izraža pestre arome zrelih rdečih in črnih sadežev, ki se prepletajo s pikantnimi notami črnega popra ter pridihom po praženem in vanilji. Vino je suho, polnega telesa ter zaokroženega okusa, ki spomni na robide. Zrele in uravnotežene kisline ter omehčani tanini napovedujejo popolnoma dozorelo vino v zelo dobri formi. Vino z dolgim pookusom, ki se odlično poda k pestrem izboru mesnih jedi.

Šturm - modra frankinja - modra kolekcija 0.75 l

Modri pinot

Modri pinot trgamo zgolj z odlične lege Sv. Ana, ki se ponaša z lapornatimi tlemi. Trgamo nekoliko pozneje in samo v dobrih letnikih, ko lahko grozdje popolnoma dozori, doseže večjo koncentracijo ter optimalno fenolno zrelost, nakar ga specljamo. Fermentacija poteka na temperaturi med 25° in 30° C, maceracija pa traja tri tedne na kontrolirani temperaturi. Vino zori najmanj 24 mesecev v 225 l hrastovih sodčkih (barikih), od katerih je polovica novih, polovica pa enkrat rabljenih. Popolni biološki razkis je obvezen element, ki omehča kisline in zaokroži okus. Po stekleničenju pa je še 6 mesecev zorelo v steklenicah.

Barva je klasična pinotovska, ne preveč globoka rubinasta z odtenkom opečnate. Cvetica je pestra, fina in sadna. V ospredju so izražene maline in višnje, ki prehajajo v vonj suhih sliv ter nežnih not vanilje in usnja. Gre za suho, polno vino, ki mu pripisujemo prefinjen značaj in mehkobo. Okus je pester, s prijetnimi zaznavami zrelih jagod ter nežnega dotika lesa. Izjemno vino svilenih in zrelih taninov s poudarjeno eleganco. Modri pinot, ki se kljub svoji delikatnosti predstavi kot bogato, harmonično vino z dolgim, toplim zatonom.

Zrelejši slog modrega pinota,ki je v zelo dobri formi, da pa ga občutite v njegovem polnem sijaju, pred uživanjem priporočamo dekantiranje.

Iz revije Vino
Mnenje v reviji Vino v članku o modrem pinotu (1/2013, str. 27): Sturm, 2008, 14 % • Zelo temna barva, le malo pinojevska, a s kostanjevim robom. Bujno saden naskok, odprta sadna nota, bogate prezrele, marmeladne arome, vanilja, toplota, mehkoba. Slog: sortnih značilnosti ni. Vsa bogatija na kupu. Resno vino za arhiviranje. (Dušan Brejc)

Šturm - modri pinot - modra kolekcija 0.75 l

Vicas

Vicas je pridelan iz svetovno znane rdeče sorte cabernet sauvignon, ki potrebuje veliko toplote, da popolnoma dozori, zato ga pridelamo le v zelo toplih letnikih. Zdravo in prezrelo grozdje potrgamo, specljamo ter 25 dni maceriramo, da izlužimo vse zrele tanine. Fermentacija poteka na temperaturi med 25 in 30 . Vino zori 36 mesecev v 225 l hrastovih sodčkih (barikih), po stekleničenju pa še 6 mesecev zori v steklenici.

Vicas je globoke neprosojne rubinaste barve z odtenki vijolične. Cvetica spominja na rdeče in črne sadeže, v ospredju pa je izrazit vonj črnega ribeza. Izjemno vino bogatih arom, polnega telesa in pestrega okusa po zrelih temnih sadežih, nežnih notah vanilije ter usnja. Zaznamujejo ga uravnotežene kisline in lepa mera zrelih, omehčanih taninov. Naše brbončice razvaja z bogatim in kompleksnim telesom, mehkobo ter žametno teksturo. Vicas nas očara s toplim zaključkom, ki v ustih lepo vztraja. Velja za bogato vino močne strukture in se lahko pohvali z izjemnim potencialom staranja.

Zelo dobro se znajde ob jagenjčku, teletini, divjačini in ostalih mesnih jedeh.

Šturm - Vicas - modra kolekcija 0.75 l