Modra kolekcija

Modro kolekcijo, tako jo imenujemo zaradi prepoznavne modre barve etiket, predstavljajo vina, ki so bila pridelana iz popolnoma dozorelega grozdja, potrganega na boljših legah ter pridelanega zgolj v zelo dobrih letnikih. Gre za vina, namenjena restavracijam, vinotekam in zahtevnejšim posameznim ljubiteljem. Vina za svečane priložnosti.

Laški rizling

Grozdje laškega rizlinga modre kolekcije je potrgano popolnoma zdravo in v polni zrelosti, ko je že delno napadeno z žlahtno gnilobo. Grozdje prihaja z lapornatih tal z znamenite lege Sveta Ana. Povremo ga na nižjih temperaturah, da ohrani sortne značilnosti, nakar zori približno 6 mesecev v jeklenih cisternah na finih, zdravih drožeh. Vino je suho, srednjega telesa, pestrega in polnejšega okusa, z lepimi zrelimi kislinami.

Lepo se ujame s perutnino, ribami.

Šturm - laski rizling - modra kolekcija 0.75 l

Renski rizling

Grozdje za renski rizling modre kolekcije je potrgano v polni zrelosti, ko je že delno napadeno z žlahtno gnilobo. Take razmere imamo tri ali štirikrat v desetih letih. Gre vsaj za pozno trgatev, a največkrat lahko govorimo kar o izborni trgatvi. Mošt povremo na nižjih temperaturah, da ohrani kraljevske sortne značilnosti, ki spominjajo na zrelo breskev, lipov cvet, ananas z rahlim pridihom rozin, suhega sadja. Vrenje se zaradi obilice sladkorja ustavi precej pred koncem, preostali nepovreti sladkor se lepo ujame z visokimi in zrelimi kislinami. Renski rizling modra etiketa je tipično srednjega telesa, polnega in kompleksnega okusa. Lepo se ujame s sladicami kot sta jabolčna pita ali sadni sladoled, če ste dovolj drzni pa boste svoje užitke iskali v kombinaciji s pašteto iz gosjih jeter.

Iz revije Vino
Mnenje v reviji Vino v članku o renskem rizlingu (4/2014, str. 34): Šturm, renski rizling 2012, sladko • Prvi vtis je cveten, malo zelen, potem potegne marelica, kot da se kaže mala pozna trgatev, in potem še spearmint. Bo šlo za renca, kajne? Sladkoba prevlada v skladu z deklaracijo. Svežina in sočnost tudi. Najbrž v paleti svojih vin vinar potrebuje tudi tak primerek. Bujno sladkobo, vendar še pitko. Podoba je močna. Temno plava vedno deluje tako. Nismo od včeraj. Lokalni etnovzorec pove več, če smo na domačih tleh. Je ta vgrajen v etiketo, ali le prilepljen, dodan? Integralnost videza je zahtevna igra. (Dušan Brejc)

Šturm - renski rizling - modra kolekcija 0.75 l

Chardonnay

Grozdje za chardonnay modre kolekcije smo potrgamo popolnoma zdravo v polni zrelosti na odlični legi Sveta Ana z lapornatimi tlemi, ko je že rahlo napadeno z žlahtno gnilobo. Povremo ga na nižjih temperaturah, da ohrani lepo sortnost in aromatičen profil. Malolaktično fermentacijo prilagajamo glede na letnik, lahko je delna ali popolna. Vino zori 6 mesecev v jeklenih cisternah na finih, zdravih drožeh, ki se pogosto mešajo.

Barva je srednje poudarjena zlatorumena, cvetica srednje poudarjena in spominja na maslo, cvetje ter ima karakter pozne trgatve. Vino je v ustih suho, krepkejše, z oljnato teksturo in intenzivnejšim okusom.

Zelo dobro se znajde ob ribah na žaru, jagenjčku, teletini.

Iz revije Vino
Mnenje v reviji Vino v članku o chardonnayju (2/2012, str. 36): Šturm, Bela krajina, chardonnay, 2011, suho, 15 % alk. • Visoka mehkoba in popolna sortnost. Nič pekočega. Skoraj oljnato. Vsega je, le kislinski in fenolni oprijem se ne čuti. Da pri taki konsistenci sploh zaznamo sorto, je veliko presenečenje. (Dušan Brejc)

Šturm - chardonnay - modra kolekcija 0.75 l

Rumeni muškat

Rumeni muškat za modro kolekcijo potrgamo v polni zrelosti, približno dva tedna po redni trgatvi, da dodatno pridobi na zrelih aromah in sladkorni stopnji. Grozdje je ob trgatvi zrelo, sladko, sočno in aromatično. Vrenje poteka na nižjih temperaturah, da ohranimo intenzivno, čisto sortno cvetico, ki spominja na muškatno grozdje, sladke začimbe, po letu ali dveh začne nežno zadiši po meti. Vino je polsladko, z ostankom sladkorja med 35 in 50 g/ liter, polnega telesa, okroglo, z oljnato teksturo in dolgim pookusom. Zelo popularno kot samostojno vino med ljubitelji slajših vin.

Šturm - rumeni muskat - modra kolekcija 0.75 l

Modra frankinja

Grozdje za modro frankinjo modre kolekcije pobiramo samo na najboljših legah in samo v dobrih letnikih, ko grozdje popolnoma dozori. Vretje poteka na temperaturi med 25 in 30 °C, maceracija traja tri tedne. Vino zori najmanj 24 mesecev v 225 l hrastovih sodčkih (barikih) od katerih je polovica novih, polovica pa enkrat rabljenih. Biološki razkis je opravljen v celoti. Modra frankinja modre kolekcije ponuja globljo rubinasto barvo ter pestre arome zrelih rdečih in črnih sadežev, ki so prepletene s pikantnimi notami črnega popra ter notami po praženem in vanilji. Je tipično suho, srednjega telesa, zaokroženo in uravnoteženo ter polnega, pestrega okusa.

Odlično se ujame z glavnimi mesnimi jedmi.

Šturm - modra frankinja - modra kolekcija 0.75 l

Modri pinot

Grozdje modrega pinota za modro kolekcijo pobiramo zgolj z odlične lege Sv. Ana, ki se ponaša z lapornatimi tlemi. Trgamo nekoliko pozneje in samo v dobrih letnikih, ko lahko grozdje popolnoma dozori ter doseže večjo koncentracijo ter optimalno fenolno zrelost. Vretje poteka na temperaturi med 25° in 30° C, maceracija traja tri tedne. Vino zori najmanj 24 mesecev v 225 l hrastovih sodčkih (barikih) od katerih je polovica novih, polovica pa enkrat rabljenih. Popolna biološki razkis je obvezen element, ki omehča kisline in zaokroži okus.

Barva je klasična pinotovska, ne preveč globoka, rubinasta. Cvetica je pestra, fina in spominja na jagodičevje, še posebej na jagode, dim ter nežne note vanilje. Vino je suho, srednjega telesa, z zrelimi tanini, ki jih ni malo, prav dosti pa tudi ne, elegantno in pestrega okusa.

Klasičen, zrelejši slog modrega pinota, ki se zelo dobro ujame z mesnatimi glavnimi jedmi.

Iz revije Vino
Mnenje v reviji Vino v članku o modrem pinotu (1/2013, str. 27): Sturm, 2008, 14 % • Zelo temna barva, le malo pinojevska, a s kostanjevim robom. Bujno saden naskok, odprta sadna nota, bogate prezrele, marmeladne arome, vanilja, toplota, mehkoba. Slog: sortnih značilnosti ni. Vsa bogatija na kupu. Resno vino za arhiviranje. (Dušan Brejc)

Šturm - modri pinot - modra kolekcija 0.75 l

Vicas

Vicas je pridelan iz svetovno znane rdeče sorte, ki potrebuje veliko toplote, da popolnoma dozori. Zato ga pridelamo le v zelo toplih letnikih, kar pa je v zadnjih letih relativno pogosto. Maceracija poteka tri tedne, da izlužimo vse zrele tanine. Vino zori najmanj 24 mesecev v 225 l hrastovih sodčkih (barikih) od katerih je polovica novih, polovica pa enkrat rabljenih. Vicas je tipično globoke rubinaste barve, cvetica spominja na rdeč in črne sadeže, črni ribez, dim, tobak. Je suho, srednjega telesa, z obilico kislin in lepo mero zrelih taninov. Vino, ki lahko zori vsaj desetletje.

Zelo dobro se znajde ob jagenjčku, teletini, divjačini in ostalih mesnatih jedeh.

Šturm - Vicas - modra kolekcija 0.75 l